Διαδίκτυο των πραγμάτων

Κωδικός μαθήματος
δια-πρα
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο Ζ
Κατηγορία μαθήματος

Μαθήματα Κατεύθυνσης

Μαθήματα Κατεύθυνσης

Κατεύθυνση
Επιλογής Κατεύθυνσης Πληροφορικής και Κατεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών
Περιγραφή μαθήματος
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Περιεχόμενα: Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τις βασικές έννοιες στα συστήματα που ονομάζονται «Διαδίκτυο των Πράγματων» (Ιnternet οf Τhings, IoT), όπως οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά (π.χ. επικοινωνίας, προγραμματισμού του λογισμικού τους και επεξεργασίας των δεδομένων που συλλέγουν και διακινούν). Στο εργαστήριο οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στην χρήση και τον προγραμματισμό πρότυπων ΙοΤ συστημάτων. Το μάθημα αυτό γεφυρώνει τα μαθήματα «Εισαγωγή στα ενσωματωμένα συστήματα» του 5ου εξαμήνου που είναι προαπαιτούμενο και «Δίκτυα Αισθητήρων» του 8ου εξάμηνου που εξειδικεύεται στις λεπτομέρειες της δικτύωσης ενσωματωμένων συστημάτων με αισθητήρες που είναι υποκατηγορία των συστημάτων IoT. 

Τα περιεχόμενα του μαθήματος είναι τα παρακάτω: Εισαγωγή στα συστήματα του Διαδικτύου των Πράγματων, σκοπός, ωφέλειες και πρακτικές εφαρμογές. Βασικές αρχές σχεδιασμού/αρχιτεκτονικής, ανάπτυξης και λειτουργίας ενός συστήματος IoT. Επικοινωνιακά πρωτόκολλα. Λειτουργικά συστήματα για συστήματα του Διαδικτύου των Πράγματων και των εφαρμογών τους και σύγκριση αυτών. Προγραμματισμός IoT συστημάτων. Επεξεργαστικές μονάδες IoT και τρόποι επεξεργασίας των δεδομένων των συστημάτων IoT. Μελέτη αισθητήτων/ενεργοποιητών ΙοΤ και διαύλων επικοινωνίας με Ι/Οs. Σχεδιασμός και υλοποίηση στοιχειωδών συσκευών ΙοΤ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί με γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου ή με εργασίες, ή με γραπτές εξετάσεις και εργασίες. Οι εξετάσεις θα είναι συνδυασμός επίλυσης προβλημάτων, απαντήσεων πολλαπλής επιλογής και ερωτήσεων με σύντομες απαντήσεις. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν επίλυση προβλημάτων, συνεργασία σε ομάδες, παρουσιάσεις, συγγραφή αναφορών. Οι εργασίες, αν θα συνδυαστούν με εξετάσεις, θα συνεισφέρουν στον τελικό βαθμό με ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%.

Μέθοδοι αξιολόγησης: Ερωτήσεις σύντομης απάντησης, Έκθεση / Αναφορά, Προφορική εξέταση, Εργαστηριακή εργασία.

URL ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ECLASS

https://eclass.uop.gr/courses/2963/

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Βιβλιογραφία:

  1. Μ. Δασυγένης, Δ. Σούντρης, Ενσωματωμένα συστήματα, 1η έκδοση, Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα - Αποθετήριο "Κάλλιπος", 2015. ISBN: 978-960-603-390-2. Κωδικός στον Εύδοξο: 320162
  2. Χ. Δουληγέρης, Σ. Μητρόπουλος, Πληροφοριακά συστήματα στο διαδίκτυο, 1η έκδοση, Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα - Αποθετήριο "Κάλλιπος", 2016. ISBN: 978-960-603-066-6. Κωδικός στον Εύδοξο: 320302
  3. P. Waher, Learning Internet of Things, 1η έκδοση, Packt, 2015. ISBN: 978-1783553532. 4. The Internet of Things: an Overview, The Internet Society, 2015.

Μαθήματα Εξαμήνου